Är husdränering ROT-avdragsgillt?

Ska du utföra en dränering av ditt hus i Västmanland? Här är vad som gäller för ROT-avdraget i samband med markarbeten.

Vad är ROT-avdraget för något?

ROT står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad och innebär att du som anlitar en hantverkare i hemmet får lov att göra avdrag på 30 % av arbetskostnaden, men med maximalt 50 000 kr per person och år. Detta blir alltså 100 000 kr för ett par som bor i villa och exempelvis vill göra en dränering av sin källare i Västmanland . Observera att det handlar om själva arbetskostnaden inklusive moms, inte materialet som används.

Vem kan använda avdraget?

Du som är privatperson, är över 18 år och är obegränsat skattskyldig under någon del av beskattningsåret kan använda avdraget för husdränering i Västmanland. Du måste även bo på adressen. För att använda dig av avdraget säger du till firman du anlitar att du vill använda ditt ROT-avdrag. Företaget måste ha F-skattsedel och ska då dra av 30 % av arbetskostnaden ifrån fakturan. Betalar du hantverkaren i förskott innan arbetet är utfört kan du inte få avdraget, så tänk på att göra upp om detta innan arbetet sätts igång. Företaget eller hantverkaren ska sedan ansöka och redovisa till Skatteverket för att få tillbaka pengarna därifrån. Du som kund behöver inte kontakta Skatteverket själv, utan det är företagets skyldigheter att känna till reglerna som gäller för dränera hus i Västmanland.

Kan man bli återbetalningsskyldig vid dränering Västmanland

Du kan bli återbetalningsskyldig om det visar sig att du fått en skattereduktion som du inte hade rätt till. Detta kan hända genom att du redan har utnyttjat dina maximala 50 000 kr under det aktuella beskattningsåret. Det kan också hända om det gäller ett arbete som du får bidrag, stöd eller försäkringsersättning för, eller om du inte står som ägare på fastigheten. Äger du ändå fastigheten kan det vara så att ditt förvärvande av fastigheten inte har hunnit uppdateras i registren och då skickar du bara in underlag till Skatteverket som bevisar att det är du som är ägare. Framgår det inte tydligt på fakturan vad som är material och vad som är arbetskostnader kan det också bli avslag på skattereduktionen.

 Har du inte tillräckligt mycket skatt att räkna av avdraget mot kan du bli återbetalningsskyldig för delar av den preliminära skattereduktionen du inte har fått slutlig reduktion för. Du kan få hjälp med att räkna ut hur mycket du måste tjäna för att kunna utnyttja ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida för husdränering i Västmanland.

ROT-avdraget och markarbeten

I normala fall gäller det inte för asfaltering, plattsättning eller annat i trädgården, men när det är i samband med dränering är det annorlunda. Dränering, källarisolering och ledningsschakter kopplat till detta ger rätt till avdraget. Om arbetet utförs i direkt samband med dräneringen ingår även återställning av tomten, och eventuellt asfaltering och plattsättning i Västmanland.

Kostnadsfri fuktkontroll av din källare i hela Västmanland

Vi erbjuder alltid kostnadsfri fuktkontroll av din källare i Västmanland, du får även offert direkt på plats om så önskas. Skriv dina kontaktuppgifter i formuläret nedan så kontaktar vi dig snarast.