Hur uppstår fukten och varför har jag fukt i källaren?

Syftet med dränering och varför man kan få fukt i källaren

Alla hus behöver inte dräneras, det beror på hur vattnet rör sig och om det samlas runt husgrunden. Vid tecken på fuktskador, översvämning i källaren, eller om vatten blir stående runt husgrunden efter regn kan det finnas behov för en dränering. Vatten kan komma från grundvattnet under huset eller från regnvatten. Dräneringens uppgift är att leda bort vattnet ifrån huset till tex en dagvattenledning eller en stenkista på tomten. Husgrunden skyddas då från vatten i rörelse vilket minskar risken för skador
.

Hur ofta borde man dränera sin villa?

Att bo i hus är både trevligt och väldigt personligt. Med ett hus har man möjlighet att utforma sitt boende precis som man önskar. Men med ett hus kommer dock även en hel del pyssel. Som husägare kan du komma att behöva dränera din villa, generellt sätt säger man att en dränering stoppar mellan 25-30 år. Dränering är något som alla bör skaffa sig kunskap om i samband med ett husköp, det underlättar för huruvida din villa kommer klara sig från fuktskador och mögel.


Dränera hus i Västmanland - så går det till

Trots det kan man ändå säga att det finns några grundläggande steg som beskriver hur majoriteten av alla dräneringar går till. Det börjar som så att marken omkring ditt hus grävs upp. Här är det sällan man gräver upp alla sidor på en och samma gång. Målet är att minimera chansen för att underminera grunden och därför kan det vara bäst att ta 1-2 sidor åt gången. Här gäller det att komma ner riktigt djupt. Ner under husgrunden ska schaktet grävas.
När schaktet är uppgrävt är det dags att placera ut dräneringsrör eller dräneringsslangar. Dessa placeras i botten och gärna med en dräneringsduk under sig. Det är slangen eller rörets uppgift att se till så att ytvatten leds så långt bort från huset som möjligt. Efter det här steget är det dags att isolera väggarna från utsidan. Detta görs för att förhindra att fukt kan ta sig in. Schaktet fylls igen. En dränering skapar en bättre miljö i din källare och minimerar risken för fuktskador och mögelangrepp.

Kostnadsfri fuktkontroll av din källare i hela Västmanland

Vi erbjuder alltid kostnadsfri fuktkontroll av din källare i Västmanland, du får även offert direkt på plats om så önskas. Skriv dina kontaktuppgifter i formuläret nedan så kontaktar vi dig snarast.